Økologiske vine fra Berioli i Norditalien

Vin fra Umbrien - Midt i Italien

Vinhuset Berioli ligger i den centrale del af Italien, nærmere bestemt i Umbrien. Her er klimaet typisk varmere end i den nordlige del, men knap så hedt som i den sydlige del.

Det giver vine med et vist syreindhold og smag af moden frugt, men knap så sødmefyldte vine, som dem vi kender fra Syditalien.

Her kan vindyrkningstraditionerne spores helt tilbage til Etruskerne for 3.000 år siden – Berioli har været i gang siden starten af 1900.

Hvidvinene er baseret på Grechetto druen, der betyder ”den lille græker” med reference til druens oprindelige ophav, som kan findes i de meste af Italien, men har sin hjemmebane i Umbrien. Berioli dyrker også druen Chardonnay, som  anvendes til én af husets hvidvine.

Økologisk produceret

Stedet drives som et klassisk familieforetagende af parret Roberto og Cristina Berioli med hjælp fra børnene Matteo og Assunta samt deres respektive familier.

I 2014 påbegyndte familien overgangen til økologisk produktion og med lanceringen af 2017 årgangen af topvinen Spiridione er hele sortimentet nu økologisk certificeret.

Husets rødvine er baseret på Merlot, der har gode betingelser i den kalk- og lerholdige jord i Umbrien. 

Samtidig fornægter nærheden til Toscana sig heller ikke med Sangiovese og Cabernet Sauvignon, som er to andre druer i rødvinsproduktionen.

Husets topvine

Spiridione fra 2017 er Berioli husets flagskib, der fra 2017 årgangen også er økologisk produceret.

Dyrket på kalkholdige marker med et vist lerlag der giver gode betingelser for Merlot-druen.

Druerne er håndplukket og fermenteres på ståltanke. Dernæst lagres vinen mindst 18 måneder på franske egetræsfade (225 liters barriques), før den sidste lagring sker på flaske.

Vinen er rubinrød med en dyb karakter med smagsnoter af mørke kirsebær, krydderi, kaffe og mørk chokolade.

Vercanto 2018 er Berioli vinhusets topvin indenfor hvidvine, og produceret på de lokale økologiske Grechetto druer. 

Høsten sker typisk i slutningen september, da Grechetto druens tykke skaller tillader en lidt senere høst.

Høsten sker altid ved håndkraft. Den efterfølgende fermentering sker i ståltanke, hvorefter vinen lagres på mellemstore franske fade i 5 måneder.

Strågul farve og intens aroma af eksotiske frugter samt et strejf af vanille og eg. En vis syre, men dog med en god balance.