Hvordan vælger du den bedste orangevin?
Vi tager udgangspunkt i de vine, som vi har smagt og kender rigtig godt!
Hvad gør en orangevin bedst?
Orangevine varierer meget i smag og struktur. Nogle er lette og friske, mens andre er intense med tanniner, der minder om rødvin.
Det, som afgør hvordan en orangevin smager, er groft sagt tre faktorer:
1. “Dage på skindet”
2. Druetype
3. Lagring
Vi gennemgår dem herunder:
“Dage på skindet”:
Det bedste pejlemærke, som vi anbefaler, når du skal vælge orangevin, er antal dage på skindet. Det har vi angivet for alle vores orangevine i shoppen. Jo flere dage, desto flere tanniner og struktur og fylde har orangevinen. Så er du til de lettere orangevine, så skal du vælge dem med kort tid på skindet. Er du til de tungere, så skal du vælge dem, som har fået mere end 20 dage på skindet.
Vi fik engang et spørgsmål: “Antal dage skindkontakt, handler det om, hvor mange dage vinbønderne tramper i vindruemosten i bare tæer?”- Det gør det ikke!
Druetype:
Druerne har selvfølgelig meget bestemmende for smagen! Druerne kan enten være meget frugtige druer eller mere mineralske. De kan være runde i smagen eller have meget syre. De kan være læskende eller tørre. Og alt derimellem! Vi skriver på vores orangevine, hvilke smagsnoter, som vi har oplevet i vinene – og vi tilføjer nye, når vi har smagt vinene med vores restauranter og smagepanelet. Så her for du en pejling på, hvad du kan forvente. Druer som Semillion er typisk med mere syre og mineralitet mens druer som Malvasia er mere frugtige.
Men! Det afhænger ikke kun af druens iboende smag. Det handler også om, hvor tykt skindet er – jo tykkere skind, desto flere tanniner – altså bitterhed som kan virke som tørhed – og kraft afgiver skindet.
Lagring:
Du kan til sidst se på, om vinen har lagret i ståltank, i amfora eller på egetræsfade.
Har den lagret på stål og amfora, så har den typisk en lettere smag. Der er det kun druerne, som giver smag.
Har den lagret på eg, så har de typisk en kraftigere smag og flere tanniner. Det afhænger selvfølgelig af om det er nye fade eller gamle fade, og hvilken type træ, som fadet er lavet af – men det bliver lidt mere teknisk.
Læs også vores artikel: Hvad er orangevin lige her.
Vælg en producent med fokus på høj kvalitet
Mange af de bedste orangevine kommer fra vinbønder, der arbejder naturligt med minimal intervention. Det kræver mere dygtighed i håndværket end konventionel vinproduktion, hvor man kan tilpasse smagen. Vi vælger producenter ud, som har styr på håndværket!
Der er ingen områder eller lande, som laver bedre orange vine end andre. Fordi der ikke er specielle “orangevinsdruer”. Det er simpelthen blot en gæringsmetode, hvor antal dage på skindet, druetype og lagringsmetode er bestemmende for smagen.
Du kan læse mere om orangevinens historie lige her.
Drikkes orangevin alene eller med mad?
Den bedste orangevin passer fantastisk til en bred vifte af retter. Den ofte intense smag og struktur kan gøre dem perfekte til:
Oste som comté, manchego og gorgonzola.
Retter med krydderier, fx mellemøstlig og asiatisk mad.
Grillede grøntsager og svamperetter.
Orangevine, som er mere runde i smagen, er også skønne at drikke alene!
Start fra 1 dag på skindet og slut på 50!
Den bedste orangevin afhænger af din personlige smag! Så vær ikke bange for at eksperimentere.
Vi vil gerne hjælpe dig lidt på vej, og viser lige et par orange vine her:
Orange Crest med 24 timer på skindet, på den lidt frugtige Albana drue og lagret på stål. Det er en pet nat, dvs. med naturlige bobler. Den kan alle lide!
Cors med 5 dage på skindet – På den mineralske Semillon drue og andre vilde druer i marken. Lagret på ståltank. Så elegant i smagen og med lidt power!
Volte Face – en ufiltreret natur orangevin med 6 dage på skindet. En biodynamisk orangevin lavet på Sauvignon og Semillon. Vild smagsoplevelse med noter af abrikos, honning, hasselnød og krydderier. Husk at vende inden du åbner, så alt det ufiltrerede kommer retur i flasken!
Massé med 10 dage på skindet. Lavet på tre forskellige druer og lagret på stål. Noter af appelsin og abrikos, og virkelig lækker og nice. Ikke for kedelig, ikke for vild! Bare: Nice!
Moi JÁi Un Grain med 50 dage på skindet! Så bliver der revet i tungen med tanniner og tørhed, men inden da, så oplever du noter af tørret appelsin, kastanjehonning og krydderier.
Orange fra Molenie med 14 dage på skindet. Men den er lagret på cognac egetræsfade, så det er en vild fætter! Noter af moden frugt, appelsin, svesketærte og tørrede dadler.
Vi stopper her – men der er SÅ mange lækre orangevin i shoppen!
Prøv også en af vores orangevin smagekasser!
Så finder du helt sikkert, hvad der for dig er den bedste orangevin!