Il Vei er drevet af Braghieri-familien: Savino, Anna og deres søn Riccardo. De driver deres lille vinparadis i den lille landsby Piozzano i det nordlige Italien – midt imellem Genova og Milano.
Her, på en smuk bakketop omgivet af vild og uspoleret natur, har kunstgødning og sprøjtemidler aldrig været en del af billedet.
Savino og Anna startede med én enkelt hektar vinmark, men i dag har de vokset sig til hele otte hektar. Det er altså stadig småt!
De laver vin, som man har gjort det i generationer: Vinen tappes under gæringen, det vil sige mens der stadig er restsukker i mosten og gærcellerne arbejder. Derfor kommer der en sekundær gæring på flasken.
Så der dannes kuldioxid i flasken, hvilket forhindrer oxidation af vinen. Så de bruger aldrig sulfitter ved aftapningen, hvilket ellers er normalt, også for naturvins producenter. Vinen beskytter så at sige sig selv med sit eget fine brus.
Det er også derfor, at alle vine er mærket “frizzante”. Nogle bobler, når du åbner dem. Andre gør ikke. Men for en sikkerheds skyld, så får de lige påskriften “frizzante”!


Vin på mål og hyggeligt samvær
Il Vei er meget mere end en vingård! Her kommer de trofaste kunder ikke bare for at hente vin, men også for at opleve stemningen.
De fylder deres store damigiane (50-liters glasbeholdere) med vin og tager den med hjem.
Det er virkelig local, når det er allerbedst!
Størstedelen af vinen sælges på denne måde, mens resten tappes efter behov til lokale restauranter og vinbutikker.
Faktisk er disse vine sjældent at finde uden for regionen – de er skabt til at blive drukket dér, hvor de bliver til.
Il Vei sælger eksporterer dog en lille del til Japan – og til os i Danmark. Det er vi virkelig taknemmelige for!
Det var faktisk en af vores rigtig gode restaurantkunder, som anbefalede os at tage kontakt til Il Vei. Han havde selv besøgt dem, og var ovenud begejstret! Og han VILLE bare have os til at tage det hjem og kunne introducere os personligt. Det er vi SÅ glade for!
Mariehønen – en lykkelig tilfældighed
Il Vei’s vine har hver sin unikke farvede kapsel, nøje udvalgt af Savino, Anna og Riccardo. Men det lille ikon, der pryder deres etiketter – mariehønen – kom til helt af sig selv. Da de skulle tage et billede til en etiket, landede en mariehøne tilfældigt på en vinstok. Og sådan blev den et symbol på deres filosofi: Respekt for naturen, held og harmoni med omgivelserne.


Økologisk certificering?
Når vi spøger om dokumentation for økologi, så ser de uforstående ud – de forklarer os, at de er afhængige af deres marker, ikke blot nu men også for generationerne, der kommer. Så selvfølgelig bruger de ikke sprøjtemider. Det har de aldrig gjort. Og det kommer de heller aldrig til. Så hvorfor skulle nogle dog komme og kontrollere det?
Det er sådan, at det er bedst, synes vi. At respekten for naturen er en helt indgroet del af livet som vinproducent.
Simple living!
Il Vei har en helt enkelt måde at drive vinproduktion på. Alle vinene koster det samme. Alle vinene hedder druernes navn. Og etiktterne adskiller sig kun på farven på det øverste bånd.
Det er helt simpelt og helt enkelt at holde styr på. Vi elsker det!
Ingen fancy grafikere, der skal finde på nyt hver gang. Ingen fancy navne, som man kan komme op at skændes over. Just, simple living.
Du kan finde vinene fra Il Vei i shoppen – og du kan vælge en smagekasse, hvor vi har valgt seks af deres vine ud.
Det er en vin, som åbner sig med luft og tid – så prøv at følge den lidt og se, hvad som sker!
Det er godt!