Stor forskel på naturvin og almindelig vin!
Hvad er naturvin? Når vi skal svare på dette spørgsmål, så starter vi med at se på, hvad forskellen er på naturvin og almindelig vin. Der er fire forskelle, som er de allervigtigste:
I almindelig vinproduktion bruger man sprøjtemidler og kunstgødning i marken. I naturvinsproduktion anvender man naturlig bekæmpelse af skadedyr og naturlig gødning.
I almindelig vinproduktion må man tilsætte op til 55 hjælpestoffer – i naturvin er intet tilladt.
Almindelig vin | Naturvin | |
Kunstgødning og pesticider | Ja | Nej |
Hjælpestoffer i produktionen | ca. 55 hjælpestoffer | Ingen hjælpestoffer |
Gæring | Industrigær | Naturlige gærceller |
Sulfitter | Op til 200 mg/l for rødvin | Op til 30 mg/L – eller slet ingen |
I almindelig vinproduktion, der vasker man de naturligt forekommende gærceller af med sulfitter og tilsætter industrigær, som man kan styre. I naturvinsproduktionen lader man druesaften gære på de naturligt forekommende gærbakterier. De kan godt være lidt svære at styre.
Og endelig, så bruger man sulfitter i stort omfang i produktion af almindelig vin for at styre – og stoppe gæringsprocessen, og i naturvin holder man det på et minimum.
Det er de fire væsentligste forskelle på naturvin og konventionelt produceret vin.
I gamle dage var al vin naturvin
Den forskel, der er på naturvin og konventionel vin kan virke stor lige nu. Men sådan har det ikke altid været.
Det har stille og rolig udviklet sig over de seneste 50-100 år. I marken, der har den tidlige vinbonde kæmpet med meldug, insekter og alt muligt, som kunne ødelægge høsten. En høst, som var helt essentiel for at familien kunne brødfødes. Så blev der opfundet en masse ting, som kunne effektivisere udbyttet og gøre arbejdet nemmere og økonomien mere sikker. Kunstgødning, pesticider, traktorer og maskiner, enzymer, sukker og syre, og en masse tilsætningsstoffer. Optimering af de druesorter, som yder bedst, og bliver mindst syge. Det har vitterligt gjort livet meget nemmere for den enkelte vinbonde. I USA er det sågar tilladt at bruge stoffet “Mega Purple”, som giver alle druerne lidt den samme smag og også en dejlig flot farve.
De nye naturvinsproducenter synes, at det har taget overhånd. De vil tilbage til rødderne. De opdyrker typisk de druer, som oprindeligt groede på deres marker. Med stor respekt for naturen og den biodiversitet, som var engang.
Overblik over de fire retninger indenfor vinproduktion
For at forstå lidt bedre, hvad er forskellen på naturvin og almindelig vin, så bliver vi nødt til lige at få overblikket.
Der er grundlæggende fire forskellige retninger indenfor vinproduktion:
- Konventionel
- Økologisk
- Biodynamisk
- Naturvin
For hver af kategorierne eksisterer forskellige regler for hvad man må. De to yderpunkter er konventionel vinproduktion og produktion af naturvin. Du kan læse mere detaljeret om økologisk vinproduktion, samt biodynamisk og naturvin produktion i deres egne indlæg på vores stories. I dette indlæg holder vi os til forskellen på naturvin og almindelig vin.
For at forvirre billedet, så vil du kunne opleve, at naturvin også kan være mærket økologisk. Og biodynamisk. Og biodynamisk og økologisk på samme tid. Det er fordi, at naturvin altid er lavet på druer, som er økologisk produceret eller biodynamisk produceret. Det er dog ikke altid, at vinproducenterne kan se værdien i at betale for at blive certificeret. “Jamen, vi har jo aldrig brugt sprøjtemidler”, fortæller de os. De forklarer, at familien altid har værnet om jorden og sørge for ikke at udpine den med de næste generationer for øje.
Konventionel vinproduktion handler om kontrol
I den konventionelle vinproduktion må man bruge kunstgødning, pesticider, sulfitter og op til 55 hjælpestoffer.
Det gør man fordi man gerne vil effektivisere produktionen og skabe en vin, som ligner den fra sidste år. Man bruger også industrigær til at styre gæringsprocessen. Det handler om kontrol.
Hvis druerne har fået for meget sol et år, så bliver de for søde. Så putter man citronsyre i.
Hvis druerne har fået for lidt sol et år, så bliver de for sure. Så putter man sukker i.
De 55 stoffer skal ikke deklareres. Det ser man ikke på så mange fødevarer, at man som producent kan undgå at fortælle, hvad man har puttet i dine fødevarer. Der er dog lavet grænseværdier og “bruttolister” af alle de ting og sager, som man må putte i. Det er typisk enzymer og syntetiske klaringsmidler, samt andre hjælpestoffer i vinfremstillingen. Så som: Farvestoffer, kommerciel gær, sukker og syrningsmidler, gummi arabicum, aktivt kul, ammoniumphosphat, aluminiumsilicater, ascorbinsyre, citronsyre, kobbersulfat, polyoxythylen 40, dimethyldicarbonat, carbohydrase, egechips, tannin og Mega Purple (dog kun i USA).
Naturvin lader druerne bestemme!
Naturvin er typisk hvor producenten siger: Hvad er det for nogle druer, der oprindeligt groede her?
De kigger på druen og spørger: Hvem er du? Hvad kan du?
De er interesseret i at finde ud af, hvordan de naturligt kan bekæmpe skadedyr og sygdomme. De spørger: Hvilke andre planter skal jeg plante, som tiltrækker de insekter, som spiser de skadedyr, som ellers kommer? Hvordan skaber jeg en symbiose i naturen? En af vores producenter har plantet 400 meter planter til at skabe et naturligt økosystem i deres marker.
Mange sværger også til lagring på stål, fordi de gerne vil holde smagen så tæt på druen som muligt. Andre anvender egetræsfade, fordi de mener, at det fungerer rigtig godt. Det handler om naturen og i at komme så tæt på druerne som muligt.
Men det er ikke omkostningsfrit. I de gode år, der er udbyttet typisk 30% lavere i forhold til konventionel produktion. I dårlige år, der kan producenterne miste 50-70% af deres produktion hvis det har regnet meget og der er kommet meldug på druerne. Det er meget meget risikabelt og ofte er det familiens økonomi, der er på spil.
“Respect the grape!”
Der findes ingen overordnede regler for naturvin og enhver kan i princippet betegne sin vin som naturvin. Der synes dog at være en vis konsensus om, at der kun anvendes økologiske eller biodynamiske (håndplukkede) druer samt at der ikke må anvendes tilsætningsstoffer – hverken kunstige eller naturlige. Brugen af sulfitter/svovl begrænses også og nogle udelader det helt.
For at få mere konsensus omkring, hvad man kalder naturvin, så har vi de seneste år set en række private sammenslutninger dukke frem i Italien og senest i Frankrig. Der eksisterer en række forskellige organisationer i de forskellige vinproducerende lande, som hver for sig arbejder i samme retning – og som søger at opnå enighed om, hvad naturvin er.
Men fælles for dem alle er, at de ønsker at lege – og lade druerne tale deres eget sprog!
Har du spørgsmål til vores økologiske, biodynamiske og naturvine i biowine, så skriv til os!
Du kan se de mest populære naturvine her.
Er du ny til de naturlige vine, så foreslår vi dig at prøve en smagekasse med lidt forskellige vine fra forskellige producenter. Du finder vores smagekasser her.
“Respect the grape!”