Biodynamisk vin, når det er allerbedst!
Clos de la Molenie ligger i Bordeaux og vi besøgte Kim og Sylvain i efteråret 2023 og nød alle deres biodynamiske vine og lækker fransk mad over bål i deres vinmarker. Vi fik også en intens snak om biodynamisk vinproduktion og forskellen på økologisk og biodynamisk jordbrug. De har begge arbejdet professionelt i større vinhuse med såvel konventionel som økologisk vinproduktion.
Kim fortæller:
“I økologisk vinproduktion er der stadig en masse ting fra den konventionelle vinproduktion, som er tilladt. Vi har plantet træer ude i vinmarkerne. Det er meget atypisk. Men det betyder, at flagermusene har noget at navigere efter. De spiser de insekter, som ellers lægger æg, der bliver til orme, som går i druerne. I økologisk vinproduktion, der sprøjter man mod disse orme med plantebaserede sprøjtemidler, men de rammer bredt, så man risikerer, at fotosyntesen går i stå. En flagermus, den man spise op mod 200 insekter på én nat. Så det er meget effektivt.”
Kim og Sylvian har gennem de seneste 5-7 år plantet mere end 400 træer og buske i vinmarkerne for at opnå den balance, som er helt afgørende for et sundt jordbrug.
Naturlige og stærke biodynamiske vinstokke
Vi spørger ind til økonomien i det – normalt er opfattelsen, at naturvinsproducenter og især biodynamisk jordbrug har langt lavere udbytte end konventionelt jordbrug. Den antagelse udfordrer de. De fortæller, at mens andre bliver ved med at sprøjte og reelt udpine jorden, med konstant lavere udbytte til følge, så har de oplevet, at deres vinstokke efter nogle år er blevet meget stærkere. De er simpelthen blevet naturligt modstandsdygtige overfor sygdomme. Og så får de bedre og flere druer.
Det er samtidig en konstant udfordring ikke at bruge konventionelle sprøjtemidler. I biodynamisk produktion må man gerne bruge kobber på druerne for at undgå meldug. Men når det regner, så bliver det vasket af. Sylvian fortæller, at hvis det regner på en lørdag, så tager han ud og passer druerne om søndagen. Han vil ikke vokse sig større end hvad han kan klare på én dag. Men nogle vinproducenter, de ønsker at holde fri i weekenden. Og så bliver druerne ofte mere udsatte for angreb og så falder udbyttet. Så det er ikke biodynamisk og naturlig produktion, der som sådan giver lavere udbytte. Det handler også om indsatsen fra vinproducentens side.
De føler sig frem: Hvad vil druerne?
Produktionen af vinen foregår på druernes præmisser og Sylvain smager sig løbede frem under processen. Han arbejder struktureret og samtidig kreativt med vinproduktionen og kæler for alle detaljerne. I de enkelte skridt i processen, så tager han beslutningen – Hvordan skal druerne mascereres? Hvordan skal de lagres? Hvor lang tid skal de lagres?
Tag hvidvinen Clos de La Molenie Blanc som eksempel. Den er lavet på de friske mineralske Sauvignon Blanc druer. Først, så lagrer de på italienske amfora krukker. Det giver lidt mere saltholdige noter. Så bliver vinen tappet over på egetræsfade, som giver en fed og mere olieagtig struktur og lidt tungere noter. Til slut, så tappes vinen over i akacietræ fade og lagrer der, og det giver lette honningagtige noter. Vinen er exceptionel lækker og har mange lag!
Fra orangevin på eg til rødvin med stilk!
I legen med druerne udvikler Clos de la Molenie helt fantastiske vine. De har blandt andet lavet en orangevin, som har lageret på egetræsfade. Det giver en helt fantastisk dybde til vinen, som bliver nærmest cognac agtig i sin smag og duft.
Der bliver også leget med de røde vine. For eksempel er deres Integrale en biodynamisk rødvin, som er vinificeret i hele klaser med druestilken og blandet med hvide druer. Stilken giver friskhed og sprøde tanniner til vinen.
På vores besøg smagte vi også på en helt ny hvidvin, som er lavet på røde druer. Saften presses lynhurtigt og drueskallerne fjernes, så der ikke afgives farve. Den glæder vi os meget til at smage!
Se alle vinene fra Clos de la Molenie: