De bedste druer og de mest kreative tanker mødes
Les Chais du Port de la Lune startede i 2014 som et projekt i hans lejlighed, hvor han sideløbende med sit job som ønolog udviklede de første vine. Siden tog det fart og i dag producerer Les Chais mere end 15 forskellige varianter. Vi har taget de fleste hjem, for det er virkelig lækker naturvin!
Alle har det til fælles, at Laurant vælger de bedste druer ud, som matcher de tanker og ideér han har om den vin, som han ønsker at producere. Kreativiteten kan få frit spil, fordi Les Chais du Port de la Lune ikke er bundet af de samme druer og marker år efter år.
“High end garage blends”
Blends – eller vin, hvor druesorter er bladet sammen – er ofte i Danmark forbundet med lav kvalitet.
Vi mødte Laurant fra Les Chais du Port de La Lune første gang i sommeren 2022 og blev straks forelsket i fortællingen: “Jeg havde ønsket at lave min egen vin i årevis”, siger Laurent Bordes og fortæller, at hans erfaringer er, at det i Californien og New Zealand er nemt at købe druer, og high-end garagevin er almindeligt. I Frankrig derimod er det ikke normal praksis at købe druer – normalt ejer man markerne selv.
Men Laurant var klar på at udfordre branchen og startede som nævnt med i en årrække at udvikle mikrocuvéer i sin lejlighed. Venner og bekendte smagte på hans vin, og var klar til at købe den, og således ansporeret var Le Chais en realitet.
Når han laver vinen, så har han en masse prøver af druesaften fra forskellige druer, lagret på stål, slovensk eg, gamle Bourgougne tønder, amfora, you name it. Så prøver han sig frem som en troldmand blandt de mange forskellige muligheder.
Vi spurgte ham, om han havde et team omkring sig til denne øvelse – for at få sparring og drøftelser: “Det havde jeg engang”, sagde han, “men der var for mange holdninger, så nu gør jeg det helt selv!”
Det har vist sig at være en god idé! Laurants vine er fantastiske!
Laurant har ikke en ambition om at lave Bordeaux-stile eller positionere sig som en konkurrent til Bordeaux-vine. Han vil kun lave mikrocuvéer med blandinger, der er ud over det sædvanlige – vine som er lave på tanniner med få eller ingen tilsætninger, bortset fra lidt sulfitter.
Naturvin på økologiske eller biodynamiske druer
Laurant har slået sig sammen med en række drueproducenter i Bordeaux med det til fælles, at de alle arbejder økologisk eller biodynamisk – eller mod økologisk og biodynamisk produktion. Alle druer høstes skånsomt i hånden.
I selve produktionen af vinen arbejder Laurant mod at tilsætte så få sulfitter som muligt – for at lade druerne træde tydeligt frem. Der tilsættes dog ofte et minimum af sulfitter til vinene for at styre gæringen.
Vi er meget begejstrede for resultatet – og har fået lov at hente et begrænset udvalg af hans vine hjem.
Hvert år laver Laurant nye vine med nye etiketter af lokale dygtige kunstnere, så finder du en favorit, så skal du slå til hurtigt – for vinene bliver ikke produceret igen.
Tilbage til Rue de Merlot – hvor det hele startede!
Laurant er for nylig flyttet i nye lokaler i Bordeaux, i den berømte Rue du Merlot, hvor vinproduktionen startede i tidernes morgen. Her har han lejet sig ind i de gamle kældre.
Stedet emmer at historie! De gamle bødkeres værktøjsvæg hænger stadig uberørt, de gamle klinkebelagte bassiner, hvor druerne mascererede står intakte – og slavernes beboelseslokaler står der stadig.
Den ældre dame, som lejer stedet ud, er 88 år gammel. Hun VILLE leje ud til en producent, der lavede vin – for sådan har det altid været. Så Laurant sprang køen af store etablere brands over, der blot ville leje kælderfaciliteterne – og laver nu vin i de mest fantastiske omgivelser!
Se vinene fra Les Chais du Port de La Lune: